Publication Logo
Leeuwarder Courant

15 juni 2017 donderdag 
Editie Zuid


ONDERNEMERSCHAP UIT EEN BOEKJE

SECTION: ADVERTENTIES; Blz. 28

LENGTH: 396 woorden

Ondernemer: je bent het of je bent het niet.

Of is ondernemerschap toch aan te leren uit een boekje? noordz voelt Aard Groen, hoogleraar entrepreneurship aan de Rijksuniversiteit Groningen, aan de tand. ,,Sommigen hebben zoveel talent. Die hoef je ondernemerschap niet te leren.” Maar voor hen die net iets minder talent hebben, zijn er de cursussen en opleidingen. Zo ook de colleges op de universiteit, van prof.

Aard Groen. Want, ook als je ‘minder talent hebt en hard werkt’, kun je ‘vrij ver komen’, weet de hoogleraar uit ervaring.

Maar met alleen een boekje over ondernemerschap red je het zelfs op de universiteit niet. ,,Alleen boeken is voor geen enkel vak optimaal”, stelt Groen. ,,Kennis leer je uit de boekjes, maar daarmee ontwikkel je nog geen ondernemende houding of vaardigheden.”

Bovendien mis je zonder goed ondernemersonderwijs belangrijke zaken, stelt Groen. ,,Business Model Generatie van Alex Osterwalder is best een lollig boekje, dat geen kwaad kan om te lezen. Maar er staat niets in over concurrentie. Als je alleen dat boekje gebruikt, zul je dat niet zien.”

Dus je kunt nog zo begaafd zijn: er komt meer kijken bij ondernemen dan weten waar je aan moet denken en welke stappen je moet doorlopen om van je idee een succesvol bedrijf te maken.

,,Als je het goed wil leren, moet je ook begeleiding krijgen van mensen met ervaring uit de business.” Maar, het wetenschappelijk onderwijs is doorgaans niet de plek waar de praktijk een grote rol speelt, weet ook de hoogleraar ondernemerschap. Volgens hem leert een ondernemer in spe het meest van een case, waarmee lekker gestoeid kan worden. Een open deur van de buitencategorie, maar daarmee niet minder waar.

Op de RUG trekt Groen bijvoorbeeld regelmatig een laatje patenten open.

Daarmee kunnen zijn studenten ondernemerschap onder begeleiding van professionals aan de slag wanneer ze zelf geen idee hebben. ,,En die leveren soms best successen op, zoals onlangs nog CC Diagnostics, die in de finale van de Young Business Award stonden.”

Kan iedereen dan leren ondernemen door die combinatie van theorie en praktijk? Met het antwoord van Groen op deze vraag zullen een aantal dromers flink teleurgesteld worden. ,,Er zijn natuurlijk ook mensen die totaal geen talent hebben. Die slecht met stress om kunnen gaan of die geen sociaal gevoel voor de klant hebben. Die raad ik toch echt af om te gaan ondernemen.”